Italiaanse wijnitalian_vineyardWijn in Italië
Italië, land van het lekkere weer, heerlijk eten en mooie leven. Elk traditioneel Italiaans diner gaat gepaard met een goede fles wijn. De gemiddelde Italiaan drinkt ongeveer 42 liter wijn per jaar. Dit is geen wonder, want Italië (en niet Frankrijk, zoals veel mensen denken) is de grootste wijnproducent ter wereld. Ongeveer 33% van de wijnproductie komt uit dit land. Druiven groeien bijna in elke regio en er zijn meer dan een miljoen wijnvelden te vinden in Italië. Omdat het land langgestrekt is (van de Alpen tot Afrika), is er veel variatie in de wijnen. Door de lange kustlijn heeft het zeeklimaat een belangrijk effect op de bodem en de smaak van de wijn.


Wijnclassificaties
Italianen nemen wijn uiteraard dermate serieus dat ze elke fles classificeren volgens een systeem:

Vini of Vino da Tavola
Dit is wijn die overal in de EU geproduceerd kan worden.

Vini Varietali
Wijn waarvan ten minste 85% bestaat uit een set goedgekeurde druifsoorten.

Vini IGP
Wijn uit specifieke regio’s in Italië, dat volgens een specifiek proces is gemaakt. Er zijn 118 van dit soort wijnen.
Bekijk IGP wijnen.

Vini DOC
Italiaanse wijn uit gebieden met een perfect klimaat. Deze wijnen moeten minstens 5 jaar de clasificatie IGP hebben gehad. Er zijn 332 van dit soort wijnen.
Bekijk Doc wijnen.

Classico is de bestempeling voor wijnen uit het oudste historische gedeelte van een streek.
Bekijk Classico wijnen.

Superiore is de aanduiding voor wijnen die ten minste 0,5% meer alcohol bevatten dan soortgelijke wijnen.
Bekijk Superiore wijnen.

Riserva is de aanduiding voor wijn die een minimale rijpingsperiode heeft gehad.
Bekijk Riserva wijnen.

Vini DOCG
Na 10 jaar kunnen DOC wijnen bestempeld worden als DOCG. De regels waaraan deze wijnen moeten voldoen zijn uiteraard zeer streng. Er zijn op dit moment 73 van dit soort wijnen.
Bekijk DOCG wijnen.

Deze classificaties zeggen niets over de kwaliteit van een fles wijn. Er zijn Vini IGP die worden bestempeld als top. Ook zijn er de zogenaamde super Toscanen. Dit zijn “tafelwijnen” van superieure kwaliteit, gemaakt door Toscaanse wijnboeren die niet aan de verplichtingen van het classificatiesysteem wilden voldoen.

 

Wijnstreken
Italië is verdeeld in 20 wijnregio’s. Italiaanse wijn is het makkelijkste te begrijpen door het effect van deze regio’s in te zien. Er is namelijk een sterke wisselwerking tussen de regionale keuken en de regionale wijn.

De 20 wijnstreken zijn: Sicilië, Sardinië, Valle d’Aosta, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Venezia Giulia, Piëmont, Lombardije, Ligurië, Veneto, Emilio-Romagna, Toscane, De Marken, Lazio, Abruzzen, Molise, Campanië, Apulië, Basilicata, Calabrië.

Piëmont (Piemonte), Veneto (Vèneto) en Toscane (Toscana) worden gezien als de belangrijkste wijnstreken. In deze streken kun je de drie “killer-B’s” vinden. Dit zijn de BaroloBarbaresco en de Brunello di Montalcino.

Het leuke aan wijn kopen in deze streken is dat je direct een bezoekje kunt brengen aan de wijnmaker zelf. Vaak worden er gezellige wijnproeverijen georganiseerd, waar je de hele selectie van een wijnboer kunt proberen. Door middel van koffieboontjes kun je jouw smaakpalet steeds weer neutraliseren. Vaak worden er ook andere lokale lekkernijen geserveerd. Je mag 90 liter wijn (60 liter mousserend, 20 liter port of sherry) meenemen naar Nederland. Let er wel op dat er voor Zwitserland andere regels gelden. Hier mag je maar 2 liter wijn vervoeren. Je kunt echter wel een borg betalen die je weer terugkrijgt als je het land verlaat. Je krijgt dan een tijdelijk transitdocument voor de wijn. Let er op dat commerciële bedoelingen nooit zijn toegestaan. Je mag de wijn dus niet in Nederland doorverkopen.